Barvanje odtisov 3. dan – barvice

Pa smo ponovno pri slonovih, ki potrebujejo malo barve…načrtno bom vse dni barvala enake motive…da lahko vidite razliko.

Danes jih bom pobarvala s klasičnimi barvicami…mojo novo pridobitvijo 😉 . Nekoč (ko bom za rojstni dan dobila potrpljenje 😉 ) pa bom barvala na klasičen način, ki zahteva nanos več plasti, da pridemo do gladkega videza in prelivanja barv… A danes z vami delim prikaz bližnjice s pomočjo uporabe olja 😉 . Tudi danes se posvečam predvsem nanašanju barve…kako določimo kam sence sodijo, pa sem razložila tukaj.

Lepo vabljeni k ogledu, spodaj pa vas čaka še nekaj nasvetov:

 • Nisem prepričana, kako se z oljem obnašajo barvice različnih proizvajalcev…a vsekakor velja poskusiti s tistimi, ki jih imate. Za Polycromos lahko dam svoj žegen 🙂
 • V videu sem za najsvetlejši ton in za senco uporabila enako barvico…ton sem regulirala s pritiskom. Z uporabo več različnih barvic, je senčenje še lažje…poleg tega lahko dosežemo bolj izrazito senco.
 • Tudi papir je pomemben. Preizkusite z vsemi, ki jih imate doma in nato lahko vedno uporabljate tistega, ki se vam zdi najboljši. Jaz sem se najbolj našla z akvarelnim papirjem in zdaj ga uporabljam vedno, ko barvam z barvicami. Nikakor mi ni uspelo dobiti lepih rezultatov s popolnoma gladkimi papirji…če imajo strukturo, se pigment veliko lepše razmaže.
 • Olje pomaga stopiti pigment barvice, zelo pomemben pa je tudi fizični pritisk. Zato moramo imeti zelo trd čopič in dobro pritiskati na papir. Jaz uporabljam tale čopič in sem zelo zadovoljna. Lahko pa uporabimo tudi tisto papirnato paličico, ki je namenjena za delo z barvicami.

Takole pa izgleda slonja družina v celoti pobarvana z barvicami…

Za konec z vami delim še polizdelek (ki mora še najti prostor na voščilnici)…s turkizno barvico sem pobarvala izrez Zate in pigment razmazala z oljem. Nato pa sem z isto barvico senčila ob spojih posameznih črk in s tem dosegla učinek prekrivanja.

Hvala, ker ste bili z mano in prisrčen pozdrav do jutri, ko bomo združili obe tehniki 😉 .

Tina

10 odzivov
 1. Ne-Ja
  Ne-Ja says:

  Svetovno! Pogruntavščina z oljem mi je zelo praktična in efekt WAW. Lahko zaupaš ali mora biti pa ravno otroško olje ali je lahko katero drugo?

  • Tina
   Tina says:

   Hvala, Neja. Veš, da nisem poskusila…a bi po moji logiki prav vsako moralo opraviti delo :-). Se ti splača testirati!

 2. Sapfina
  Sapfina says:

  Madonca Tina, tole je pa zame odkritje Amerike!! Priznam, da barvanja z oljem sploh se nisem poznala. Pa kaksen zanimiv videz da tako barvanje!! A ves, da sem pri napisu Zate mislila, da je izrezan iz modrega filca!! Pa je pobarvan z barvico!! Uau! Navdusen pozdravcek <3

 3. Vilinke
  Vilinke says:

  Svetovno Tina! Vedno izvem kaj novega pri tebe! Bo treba zavihati rokave in poskusiti!!!
  Me res zanima kaj nas čaka jutri 😉

 4. Andreja Verovšek
  Andreja Verovšek says:

  Tvoje učne ure so tako super zanimive, da mi je že sedaj žal, ko bo konec. O barvanju z oljem nisem imela pojma, to je danes zame povsem nekaj novega. Efekt odličen. So pa tvoji sloni vedno tako zelo lepo “oblečeni”, (ni važno kakšen material uporabiš), da ne vem, če jih ne bi kar posvojila. Tina ali so tudi te vrste barvice tako zelo posebne, da greš lahko samo preko njih z oljem. Sama uporabljam akvarelne?! – a to ni to? Hvala za vse in se veselim jutrišnjega pouka. Lep pozdravček in objem, Andreja

 5. mojca
  mojca says:

  Tina, super ideje, hvala da jih tako preprosto deliš z nami. Vse tri tehnike sem malo že poznala ampak ti si to tako enostavno razložila, res prav za začetnike.
  Hvala še enkrat in lep pozdrav! Mojca

 6. Marija Habjan
  Marija Habjan says:

  Pozdravljena, Tina. Takšne video vodiče sem pa prav želela in čakala da se jih loti ena slovenska ustvarjalka. Moj poklon… in super da si zajela več tehnik. Jaz se najbolj ukvarjam s težavami senčenja. Barvam pa enkrat z akvareli, drugič z alkoholnimi markerji. Sedaj pa ob teh zadnjih objavah pa ne vem če ne bom posegla tudi po barvicah.
  Skratka, hvala za vse predstavitve in čestitke ker si prav mojstrica v vseh tehnikah.

 7. Marta
  Marta says:

  Draga Tina, jaz sem na te tvoje učne ure kar čakala in splačalo se je, hvala za vse nasvete, čudovito, da to deliš z nami. Super učiteljica si .

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] zate sem pobarvala s suhimi barvicami in otroškim oljem (v tej objavi vas čaka video in nekaj nasvetov o barvanju s to tehniko), nato pa sem izrezu dodala še izrez iz […]

 2. […] vsake izmed prikazanih tehnik (akvarelno si lahko ogledate tukaj, barvanje z barvicami pa tukaj) vzamemo hitrejši oz. preprostejši del in uporabimo obe 😉 . Pri akvarelu si sposodimo barvanje […]

Komentiranje ni omogočeno.